School is Cool is één van de meer recente aanwinsten in  de lange lijst van Vlaamse muziekgroepen die in de loop der jaren bekend geworden zijn door Humo’s rockrally. Ondertussen zijn ze ook aan het radio-luisterend publiek bekend van een paar radio-hitjes als ‘New Kids in Town‘, en ‘The world is gonna end tonight‘, en zo hebben ze zich dus ondertussen goed genesteld in het Vlaamse muzieklandschap. In zo’n situatie is het natuurlijk een kwestie van tijd voor er een eerste album aankomt… En dat eerste album is er vorige herfst gekomen in de vorm van ‘Enthropology’, een origineel plaatje dat de verwachtingen zeker niet teleurstelt, en dat een keertje ook niet klinkt zoals het gemiddelde Vlaamse alternatieve rockplaatje.

Domme groepsnaam maar diepe filosofische teksten
Ik heb er geen idee van of de groepsnaam van dit project rond Johannes Genard nu onnozel of ironisch bedoeld is, maar het lijkt me heel sterk een duidelijk geval van een vlag die de lading compleet niet dekt, en dat in tegenstelling tot de titel die dit album heeft meegekregen. Het vreemde vijflettergrepige ‘enthropology’ is een zelfverzonnen neologisme afgeleid van een samentrekking van de Engelse woorden voor entropie, denk aan de derde wet van thermodynamica, en de neiging van systemen om te vervallen in chaos) en antropologie het bestuderen van de mens, en vooral zijn gedrag dus. Iemand die zo’n titel bedenkt verraadt duidelijk een intellectuele achtergrond, en inderdaad is er zeker wel veel over de teksten nagedacht bij School is Cool! De eerste single ‘New Kids in Town’, waarmee ze zichzelf welkom heetten in het Vlaamse muzieklandschap, opent bijvoorbeeld heel toepasselijk met de volgende woorden:

Come on up above the ground, come and hear that brand new sound.
Come one, come all and take a bow, say hi to the New Kids In Town.

Behalve dit spoort van spielereien worden er ook hardere noten gekraakt. Johannes Genard schrijft  teksten die handelen  over allerlei filosofische onderwerpen, en staan soms bol van apocalyptische en religieuze beelden, die soms wat pessimistisch zijn.  Een beetje spijtig dat er geen tekstvel is want de teksten zijn best interessant.

Originele arrangementen maar soms lelijke drumklanken
Mensen die de radio (in dit geval vooral Stubru) geluisterd hebben weten al van de hits welke richting de sound van School is Cool uitgaat. De groep bedient zich van alternatieve pop en rock in een richting die tegenwoordig ‘Indie’ genoemd wordt. Dat woord kan natuurlijk van alles betekenen, en vraagt dus om meer verduidelijking wanneer we er een band mee beschrijven: Veel nummers zitten ergens op de grens van rock, pop en folk zitten, en X lijkt een redelijk duidelijke voorkeur qua arrangementen te hebben voor een uitgebreid klankenpalet waarin niet alleen de voor Indie ondertussen standaard ‘niet voor de hand liggende’ instrumenten als xylofoontjes en kleine tokkelinstrumenten soms opduiken, en waarin de elektrische distortiongitaren meestal achterwege blijven. Wat wel heel prominent aanwezig kan zijn soms nogal lelijke (vind ik persoonlijk toch) keyboard- en drumklanken die wel weggelopen lijken uit de jaren ’80. Wanneer dat de bedoeling is zoals in de nieuwe single ‘warpaint‘ kan dat best wel werken en meerwaarde geven, maar soms kan het (voor mij) een beetje storend zijn. Wat niet wegneemt dat de nummers en de arrangementen heel goed ineengestoken zijn!

Al bij al een plaatje dat niet slecht is, en zeker niet voorspelbaar, redelijk afwisselend en eens een andere stijl dan ik gewoon ben van Vlaamse rock, en bovendien een mooi gevuld album met 16 nummers die voor het merendeel singes hadden kunnen zijn, zonder dat er vullertjes opstaan.

School is Cools – Enthropology (eigen beheer, 2011)

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.