Ik had nog nooit van ze gehoord, maar deze Bethesda is blijbaar een Amerikaans vijfkoppig gezelschap dat dromerige muziek maakt en graag op de foto gaat met papieren rode balonnen. Een echte indie-band met een hoog ‘do-it-yourself-gehalte, maar wel met muziek van hoge kwaliteit, en blijkbaar als ik het persmateriaal mag geloven wel wat airplay heeft op een indrukwekkende lijst van (ik veronderstel meer alternatieve) radiozenders in hun thuisland. Bovendien schijnen ze een goede live-reputatie te hebben. Hun meest recente EP ‘dreamtiger and other tails’ maakt dan ook best een goede indruk.

Een bad vol zieken

Wie opgegroeid is binnen het christelijk wereldje zal de bandnaam Bethesda natuurlijk herkennen als een Bijbels woord, en wel de naam van het bad in Jeruzalem waarbij Jezus een verlamde man genas volgens het Johannesevangelie. Soms doen dit soort van Bijbelse bandnamen bij Do-it-yourself-bandjes het ergste vermoeden, maar deze vrees is in dit geval geheel ongegrond. De band heeft zeker wel een Christelijke inspiratie, maar die wordt meer uitgewerkt in poetische beelden en mooie dromerige sferen die gewoon genietbaar zijn voor muziekliefhebbers die op zoek zijn naar interessante muziek.

Dromerige muziek
De muziek wordt qua instrumentarium vooral gedomineerd door een basis folk/rock-opstelling met redelijk cleane gitaren en een vrouwenstem, die aangevuld worden met drums en bas, en hier en daar sfeervol met andere instrumenten als xylofoons, banjo’s en strijkers en dergelijke. Zangeres Shana Delaney heeft een mooie eigen stem, en ik denk dat sommige muzikanten regelmatig van instrument wisselen. De teksten zijn poetisch en verhalend en, soms wat etherisch, en ook de titels zijn niet allemaal even alle alledaags trouwens. Bij het eerste nummer ‘A song for the peasant farmer’ dacht ik bij de eerste seconden eerst aan een vrouwelijke versie van the Smiths, maar het nummer heeft meer in huis dan dat. Een andere naam waar ik aan denk is the innocence mission, maar name-dropping is niet altijd even handig om een band veel eer aan te doen, er is genoeg eigen geluid aanwezig! De band zou trouwens goed passen tussen de meer rustige releases van het Nederlandse Sally Forth label.

Verdict: te kort
Al bij al een aardige EP voor de liefhebbers van dromerige indie, die doet verlangen naar een heel full-album. Muziek ook trouwens die beter wordt als je het meer luistert, een echte groeiplaat dus waarin je elke keer nieuwe details hoort! Ik zou zeggen dat ze eens naar europa mogen komen!

Deze EP is te beluisteren en digitaal te kopen op hun bandcamp-site.

Bethesda – Dreamtiger & Other Tails (Bethesda, 2011)

About The Author

2 Responses

  1. abby

    i agree with your verdict: too short (Verdict: te kort)! in that this ep leaves me craving more bethesda. their sound has evolved into this incredible album, and i cant wait to see what they put out next. word is they have also filmed a music video for the “Dreamtiger” song and it will be released later this month. cant wait!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.