Ik heb intussen al meerdere boeken van James K.A. Smith gelezen. Ik hou erg van zijn stijl in al die boeken, maar Who’s Afraid of Postmodernism? springt er voor mij echt uit. Smith, een christelijke filosoof, wil komaf maken met de manier waarop postmoderne denkers als Derrida, Lyotard en Foucault té simplistisch – en vaak zelfs foutief – begrepen worden in het populaire christelijke beeld van postmodernisme. Dat doet Smith door de drie slogans van de genoemde filosofen (resp. “er is niets buiten de tekst”, “het einde van de grote verhalen” en “macht is kennis”) onder de loep te nemen, ze in hun context te plaatsen en uit te leggen waarom ze vaak verkeerd begrepen worden.

Hapklaar (of toch verteerbaar)

Misschien klinkt dat als heel ingewikkelde materie en dat is het vaak ook, maar Smith heeft tot doel een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Daarom probeert hij zijn taalgebruik zo simpel mogelijk te houden (niet altijd eenvoudig bij filosofie). Daarnaast vertrekt hij bij elk van de vijf hoofdstuk vanuit een film die het onderwerp illustreert (respectievelijk The Matrix, Memento, O Brother Where Art Thou?, One Flew over the Cuckoo’s Nest en Whale Rider). Het is zeker niet nodig om ze gezien te hebben – Smith vertelt de inhoud ervan kort – maar ze helpen goed te begrijpen wat Derrida, Lyotard, Foucault en Smith bedoelen. Een laatste héél belangrijk deel in elk hoofstuk neemt het postmodernisme mee naar de kerk. Smith laat ons zien hoe het postmoderne denken een rol kan spelen in onze geloofsbeleving en -interpretatie. Gelukkig blijft Smith daarbij kritisch. Het postmodernisme heeft mogelijkheden voor het christendom, maar zeker ook gevaren – al ligt de nadruk in het boek op de mogelijkheden.

Waarom?

Het boek is (redelijk) simpel geschreven, telt maar 150 pagina’s, werd in het publicatiejaar 2006 maar liefst vier keer opnieuw geprint, won in 2007 verschillende prijzen (o.a. van Christianity Today) én geeft heldere inzichten over onze huidige interpretatie van de Bijbel en ons kerk-zijn. Need I say more? Lezen die handel!

James K.A. Smith, Who’s Afraid of Postmodernism? Taking Derrida, Lyotard and Foucault to Church (Grand Rapids: MI: Baker Academic, 2006).

About The Author

Oud-redacteur
Google+

Job studeerde pedagogische wetenschappen aan de Universiteit Gent, waar hij ook zijn academische initiële lerarenopleiding deed. Daarna studeerde hij theologie aan de Evangelische Theologische Faculteit, Leuven waar hij ook coördinator van de lerarenopleiding was. Daarnaast was hij als trainer en projectmanager werkzaam bij de studentenorganisatie Ichtus Vlaanderen. In 2013 verhuisde hij naar Zuid-Afrika waar hij als lector Nieuwe Testament werkte voor het Cape Town Biblical College. Sinds november 2014 werkt hij voor WooThemes als education and training manager.

Leave a Reply

Your email address will not be published.